Skip to content

Leasing – ett smart alternativ till dyra investeringar

Vill du köpa en bil men känner att du inte vill eller kan lägga de pengarna som krävs för köpet? Då kan leasing vara något för dig att kolla upp! Idag är det nämligen möjligt att leasa allt från bilar och andra fordon till olika apparater. Detta gäller för både privatpersoner och företag. 

Tack vare leasing är det med andra ord möjligt för dig att få tillgång till de där lite dyrare investeringarna utan att du faktiskt behöver göra en dyrare investering. Det innebär att du kan spara pengar utan att du behöver kompromissa genom att utesluta en källa till livsnjutning. Vi går igenom allt du bör veta om leasing här nedan!

Vad är leasing?

Innan vi går in lite mer i detalj på vilka olika saker, apparater och prylar som finns tillgängliga för leasing idag vill vi förklara lite mer detaljerat vad leasing är. 

Leasing 

Kort sagt kan man säga att leasing är en form av hyra. Du som privatperson eller företag ”leasar”, eller med andra ord hyr, exempelvis en bil istället för att du köper bilen. 

Fast månadskostnad under en bestämd leasingperiod 

I samband med att du inleder denna leasing bestämmer du tillsammans med företaget i fråga hur lång period du vill ”hyra” fordonet, maskinen eller produkten. Beroende på vad företaget har för villkor och erbjudanden, samt vad det gäller för apparat och hur lång leasingperiod du önskar att ha, kommer din månadskostnad att variera. 

Vad kan man leasa?

Så till frågan om vad man kan leasa, vilka möjligheter finns att välja mellan idag? Jo, idag är marknaden för leasing väldigt stor. Till en början rörde det sig mest om att man leasade bilar och andra typer av fordon, så som lastbilar. Detta blev väldigt populärt och vidareutvecklades sen till att man kunde leasa allt från fordon till olika maskiner. 

För dig som är intresserad av leasing – och för dig som vill spara pengar genom att slippa göra dyra investeringar – kan du alltså välja mellan flera olika alternativ. För dig som vill ha tillgång till en egen bil men inte vill lägga flera hundra tusen på köpet är det möjligt att leasa en bil. 

Driver du ett företag där ni är i behov av flera lastbilar och andra maskiner men varken har råd, kan eller vill lägga pengarna på dessa är det även möjligt att leasa sådana fordon. Du kan även leasa mindre apparater och prylar som du kanske bara är i behov av under en kortare period och därmed inte vill ”köpa fullt ut”. 

Olika typer av leasing

Talar man om leasing av bilar, som fortfarande är den vanligaste formen av leasing, finns det två olika typer av leasingavtal; operationell och finansiell leasing. 

Finansiell leasing 

Finansiell leasing är den vanligaste av dessa två, och det innebär att leasingavtalet kommer med en fast månadskostnad som personen i fråga ska betala till företaget. Här är det dock den personen som leasar produkten (bilen, apparaten, osv.) som är ansvarig för produkten i fråga. Underhåll, drivmedel, reparationer och försäkringar står du alltså själv för. 

Operationell leasing

Ser man istället till operationell leasing så innebär det att leasingföretaget i fråga ansvarar för produkten, det alltså trots att du leasar den. Här betalar du alltså en avgift där saker som underhåll, försäkringar, reparationer och drivmedel ingår. 

I och med att alla kostnader som kan uppstå i samband med en leasing betalas av leasingföretaget ingår i en operationell leasing brukar det även kallas för fullserviceleasing. Detta finns tillgängligt för både företag och privatpersoner.

Fördelar med leasing

Så vilka är då fördelarna med att leasa en viss produkt, exempelvis en bil? Vad tjänar du på att hyra en produkt kontra att göra hela investeringen själv? 

För att det ska bli så tydligt som möjligt för dig vilka fördelar du kan dra av att leasa en bil, eller annat fordon eller apparat har vi tagit fram en lista över de främsta fördelarna med leasing nedan!

  • Du slipper göra en dyr investering med dina egna pengar
  • Du kan hyra en produkt, apparat eller maskin under en viss period och därmed testa den utan att faktiskt behöva köpa den
  • Du kan spara pengar om du får till ett bra avtal
  • Hyran kan i vissa fall vara avdragsgill i din deklaration 
  • Om du leasar en bil slipper du betala kontantinsatsen
  • Har du en operationell leasing ansvarar företaget för produkten såväl som alla kostnader 
  • Du behöver inte bry dig om någon möjlig värdeminskning hos produkten

 

Andra artiklar

Se över avgiftsbovar

Det man ofta inte tänker på är de små lömska avgifterna som läggs till på t.ex. räkningar,...