Skip to content

5 tips inför en lågkonjunktur

I en lågkonjunktur råder oroliga ekonomiska tider och det är något som många hushåll lägger märker till. Under en lågkonjunktur blir ofta arbetslösheten större, och den enskilda individens köpkraft blir också sämre eftersom kostnaderna stiger. När en lågkonjunktur står inför dörren behöver man planera sin ekonomi. Hushåll som redan har små marginaler får det ofta svårare än andra, men i grund och botten kommer en lågkonjunktur påverka allas ekonomier – i olika stor utsträckning. Tack och lov finns det handfasta tips på saker du kan göra för att förbättra dina ekonomiska utsikter.

Gå igenom din ekonomi

För att få en överblick av din ekonomi är det allra första du ska göra att noggrant gå igenom den. Kartlägg vart pengarna tar vägen varje månad så att du vet vad det är som kostar. Eftersom vi gör de flesta inköp med våra bankkort i dag är det relativt enkelt att få en insikt i hur ens pengar spenderas. Du kan titta på dina kontoutdrag och kategorisera alla transaktioner.

När du vet vad det är som kostar behöver du också se över om någon av de olika kategorierna är orimligt stor. Det kan handla om så pass enkla saker som att du behöver dra ner på uteluncher och cafébesök, men du kanske också lägger märke till att du har abonnemang som du inte använder och som du kan avsluta. När du kartlägger din ekonomi med syftet att optimera den ska du utgå från att alla bäckar små bidrar till det bättre.

Prioritera priset

Konkurrensutsätt samtliga tjänster du har, oavsett om det handlar om ett mobilabonnemang, en försäkring eller ett bolån. Det är ofta tryggt att vara kund hos samma bolag som man alltid har varit, men det är inte nödvändigtvis det allra billigaste. Leta efter andra alternativ och byt tjänster om du blir erbjuden en lägre kostnad.

Samma tankesätt gäller när du köper dagligvaror. Du kanske alltid har handlat livsmedel hos samma kedja, men i en lågkonjunktur kan matpriserna snabbt skjuta i höjden. Nyttja kampanjer, erbjudanden och köp gärna storpack eftersom det är billigare i längden.

Fortsätt spara

Många som lever på marginalerna tycker det känns onödigt att spara pengar långsiktigt när man redan har lite att röra sig med. I den mån det är möjligt ska du ändå fortsätta spara, för det kommer att löna sig i det långa loppet. Du behöver inte spara enorma summor varje månad. Om du bara kan avvara en hundralapp är det gott nog. Ifall det är så att du inte har en buffert är det alltid bäst att först spara ihop till den innan du exempelvis investerar pengar i värdepapper.

Tänk över om du ska amortera eller spara

När man har ett lån amorterar man på det. Det går att se på amorteringar som ett sätt att utöka sitt eget kapital, eftersom man på sätt och vis betalar till sig själv när man exempelvis amorterar på ett bolån. Amorteringar gör också att de månatliga räntorna sjunker. Men, i en lågkonjunktur ska du inte försöka amortera så mycket du kan om det utesluter att du kan spara. När du amorterar är ditt kapital låst till banken, och du kan inte komma åt det. 

Spara hellre ihop till en bra buffert än att amortera så mycket du kan. Har du marginal kan du absolut amortera lite extra varje månad för att sänka räntorna, men tänk på att sprida ut dina extra pengar så att du även sparar.

Vad är det värsta som skulle kunna hända dig?

Det sista tipset vi har att ge inför en lågkonjunktur är att du faktiskt ska ta dig tid att fundera över vad som är det värsta som skulle kunna hända dig och din ekonomi. Fundera över hur du påverkas ifall räntorna stiger, om maten blir väldigt dyr eller om kostnaden för andra tjänster skjuter i höjden. När du gör det här ska du försöka vara så konkret som möjligt, så att du får ett öga för vilka fällor som finns. När du vet vilka de fällorna är kan du lättare vidta åtgärder som gör att du undviker att hamna i sådana situationer.

En lågkonjunktur kan tyckas vara skrämmande. Det är oroande när man inte vet hur mycket saker kommer kosta och hur mycket pengar man kommer ha kvar i slutet av varje månad. Vi vet däremot att ju bättre man planerar, desto bättre rustad är man.