Skip to content
kalkylator

Dags att flytta hemifrån, här våra bästa tips!

Ska du flytta hemifrån? Då är det förmodligen många olika känslor som spritter i din kropp. Att flytta hemifrån är ofta något av det häftigaste, mest spännande och ”vuxna” – åtminstone där och då – som du kan göra. Samtidigt är det ofta också både omtumlande, läskigt och jobbigt på många sätt och vis. Oavsett om du är 16 år gammal vid flytten eller om du är över 25 år kan det kännas lika konstigt. 

För att din flytt ska bli mindre läskig och omtumlande, och istället mer rolig och spännande, har vi listat våra bästa flytta-hemifrån tips här nedan. Genom att ta del av våra tips kan du se till så att du vid din flytt får en härligare känsla såväl som upplevelse!

Tips till dig som flyttar hemifrån

Det är inte helt ovanligt att man som ungdom, tonåring eller ung vuxen, eller vad man nu vill kalla det, längtar till den dagen då man ges möjligheten att flytta in i ett eget hem. Man vill bli mer vuxen, klara sig på egen hand och framförallt slippa föräldrarnas tjat och umgänge. Det kan också vara så att  man måste flytta hemifrån på grund av skola eller jobb. 

Oavsett av vilken anledning du flyttar hemifrån, och när du gör det, finns det en hel del saker som du bör veta om i samband med att du startar igång processen. Trots att det innebär mycket större frihet då man flyttar hemifrån så innebär det också betydligt mer ansvar. Det är mycket som ska tänkas på, ordnas med och göras, framförallt så är det sällan gratis. 

Nedan kommer en samlad lista över våra bästa tips för dig som ska flytta hemifrån!

Budget

Något alla som ska flytta hemifrån bör göra är att sätta upp en budget. Det vill säga, du bör på ett eller annat sätt få dig en överblick över hur mycket pengar du tror att flytten kommer att kosta, vad du behöver lägga pengar på, samt hur mycket du faktiskt har möjlighet (och vill) att göra av med. 

Att flytta är nämligen inte bara att flytta utan det kanske innebär att du ska köpa en ny bostad eller skriva på ett hyreskontrakt, köpa nya möbler och inredning, teckna abonnemang för el och internet, teckna en hemförsäkring och så vidare. Allt detta innebär även extra utgifter

För att det inte ska uppstå några onödiga svårigheter eller komplikationer i och med din flytt,  är det smart att skapa en budget för alla kostnader som en flytt kan innebära. Räkna gärna så att du har lite marginaler att ta av. 

Flytthjälp

En annan sak som du bör fixa är flytthjälp. Med flytthjälp menar vi inte nödvändigtvis att du måste anlita ett företag som hjälper dig att packa ner, transportera och flytta in alla dina saker. Utan med flytthjälp kan även vänner, kollegor, familjemedlemmar eller liknande räknas in. 

Det viktiga är att du kan få hjälp med att göra allt som måste göras inför flytten. Det kan kännas som något väldigt enkelt att bara packa ner några kartonger och att sortera allt i olika påsar. Men faktum är att det ofta tar både mer tid, energi och kraft än vad man tror. Allt ska både sorteras, packas ner, transporteras, bäras in och packas upp. Kan du få hjälp är det med andra ord guld värt! 

Skriv en checklista 

Som vi var inne på tidigare finns det en hel del saker som ska göras i samband med en flytt. Du ska inte bara packa ner och få med dig alla dina saker, utan det är även många praktiska saker att fixas med. 

För att du inte ska behöva stressa eller oroa dig för något i onödan, är det smart att skriva upp en checklista på allt du ska göra i samband med flytten. Några av de viktigaste sakerna du ska göra är att:

 • Adressändra (och skicka in en flyttanmälan)
 • Skaffa hemförsäkring
 • Teckna abonnemang för el och internet
 • Se till att du har ett skriftligt kontrakt för bostaden

Få pengarna att räcka längre

Det är mycket som ska göras och tänkas på, och för att inte tala om att det också kan vara rätt emotionellt att flytta hemifrån första gången. Det speciellt om du ska gå från att bo med en stor familj till att bo helt ensam. Samtidigt som man ska njuta av allt  kan det vara rätt jobbigt.

Något som kan bidra till denna jobbiga känsla är att man kanske har svårt att få pengarna att räcka till. Du ska även betala bostaden och sen även klara dig på egen hand i vardagen, detta innebär ofta stora ekonomiska förändringar för många. För att det inte ska bli en allt för omtumlande och ekonomiskt påfrestande förändring finns det vissa flytta hemifrån spartips du kan använda:

 • Investera mest pengar i de allra viktigaste och mest grundläggande sakerna, som säng, verktyg, soffa, och så vidare. 
 • Se om du kan få med dig lite inredning från ditt tidigare hem, exempelvis från din familjebostad eller ditt barndomshem
 • Handla inredning och ”mindre viktiga” möbler på second hand och loppis
 • Gå inte och köp hem all inredning på en och samma gång
 • Planera din matlagning och ”storhandla” för varje vecka 
 • Lägg inte alla dina pengar på fina inredningsdetaljer och småpill
 • Låna saker av kompisar, kollegor eller släktingar 
 • Du bör inte bara gå på utseende när du köper olika saker 
 • Ha inte bråttom!


Till startsidan

Andra artiklar

Se över avgiftsbovar

Det man ofta inte tänker på är de små lömska avgifterna som läggs till på t.ex. räkningar,...