Skip to content

Tips för att sänka sina elkostnader

Brukar du var och varannan månad oroa dig för vilken summa som kommer att stå på elräkningen? Tycker du ofta att det känns jobbigt att betala elräkningen just på grund av att summan är betydligt högre än vad du egentligen önskat? Då har du hittat helt rätt! Här på Loanstep kommer vi nämligen tipsa dig om vad du kan göra för att sänka dina elkostnader. Det finns faktiskt ett flertal saker du kan göra för att påverka den slutgiltiga summan på elräkningen!

4 tips för att sänka elkostnaden

Så hur kan man då gå tillväga? Vad ska man tänka på? För att göra det så enkelt och tydligt som möjligt kommer vi här nedan att lista våra bästa energispartips, som gör att du kan sänka ditt elpris rätt mycket.

1. Se över din energiförbrukning

Något som kan vara en bra utgångspunkt då du vill sänka din elkostnad är att du faktiskt sätter dig ner och ser över din energiförbrukning. Försök sammanfatta hur dina vanor ser ut och vad som kan tänkas vara en ”stor bov” för just dig. 

Brukar du släcka lamporna innan du går hemifrån? Hur ofta tvättar du? Stänger du av vattenkranen eller låter du vattnet stå och rinna? Har du några fönster som drar? Och så vidare. 

2. Byt ut dina lampor

Det kanske inte känns som så, men tända lampor bidrar ofta till att energikostnaden tickar på rätt rejält. Byter du till lågenergilampor kan du spara upp till 75 % av den energi som brukar gå åt om du använder ”vanliga lampor”. Trots att LED-lampor ofta är dyra kommer detta att vara en prisvärd investering i det långa loppet, inte minst för miljön. 

3. Välj diskmaskinen

Nu kanske det låter konstigt att vi säger att du ska välja att diska i diskmaskin snarare än att diska för hand. Men det är faktiskt så att du kan spara rätt mycket på elen genom att diska i maskin. Det är värt att tänka på. 

4. Se över temperaturen i kyl och frys

Även detta låter kanske som en rätt orelevant faktor, men faktum är att en kyl eller frys som är inställd på fel temperatur kommer att dra väldigt mycket mer el än nödvändigt. Det är alltså negativt för såväl din plånbok som för vår miljö. Optimal temperatur i en kyl är +5 grader, och i en frys är det -18 grader. En grad upp eller ner kan faktiskt påverka din elräkning med så mycket som 5 % ökning i pris. 

Därför stiger elpriset

Det är många som under senare tid upplevt att det har blivit dyrare att betala sina elräkningar. Det beror inte bara på att de flesta hushåll idag använder mer el än vad man tidigare gjort, utan även på att elpriserna i sig också har ökat överlag. I takt med att efterfrågan på el stiger, samtidigt som tillgången i vissa fall blir rätt begränsat, gör att priserna ökar. 

Det leder såklart till att dina elräkningar kommer att fortsätta stiga trots att din elförbrukning är den samma. Värt att nämna är dock såklart att du, din livsstil och dina vanor är det som till största delen påverkar var dina elpriser slutar. Genom att se över din förbrukning och genom att ta till dig av våra tips kan du påverka detta till det positiva.

Fast eller rörligt elpris?

Det är många som ställer sig frågan om man ska teckna ett abonnemang där elpriset är rörligt eller fast. I och med att situationen kan se så olika ut för olika personer finns det där väldigt många varierande svar. Det är med andra ord svårt att säga såhär på rak arm vad som kommer att passa just dig bäst. 

Överlag kan man dock konstatera att ett fast pris kan vara bättre för dig som vill vara helt säker på vad du kommer att behöva betala varje månad, oavsett hur din elförbrukning förändras och oavsett hur priserna svänger. Nackdelen med fasta elpriser är dock att du kan komma att behöva betala ett högre pris än vad din elförbrukning egentligen motsvarar.

Rörligt elpris kan istället göra sig som absolut bäst för dig som är medveten om att du använder väldigt lite el, eller att din energiförbrukning är väldigt jämn. Med det rörliga priset kommer du endast att behöva betala för den exakta elförbrukning som du har varje månad. Skulle denna öka, eller priserna stiga, kommer det dock bli dyrare för dig. 

 

Till startsidan
 Andra artiklar