5 tips inför en lågkonjunktur
Under en lågkonjunktur är det oroliga tider ekonomiskt och det kan därför vara klokt att tänka igenom sin ekonomiska situation. Här kommer 5 tips från vår ekonomiskola!
Tycker du att det som student är lite svårt att få ihop ekonomin? Då kan den här artikeln vara en räddare i nöden för dig! Att som student helt plötsligt inse att man inte alls har mycket pengar kvar är både stressande, jobbigt och tråkigt.
Här nedan hoppas vi kunna hjälpa dig genom att ge 10 smarta tips för en god studentekonomi. Genom att ta del av våra bästa tips kan du undvika att livet som student blir allt för knapert!
Att spara pengar som student är inte alltid lätt. Kombinationen av att vilja spendera pengar på mängder av aktiviteter, umgängen, händelser och events och att inte ha en inkomst – eller åtminstone inte en särskilt stor sådan – går inte särskilt bra ihop sig. Däremot finns det vissa saker du kan göra för att studentbudgeten inte ska bli allt för begränsad. Våra bästa tips hittar du nedan!
Genom att sätta upp en budget på hur mycket du kan spendera på respektive utgifter, gör att du får bättre kontroll på din ekonomi och därmed kan du kan göra medvetna val utifrån det.Denna budget gynnas såklart om du tänker på att handla billigt, något du kan göra genom att satsa på att handla på extrapris och utnyttja andra erbjudanden.
Ett annat tips är att leta efter och nyttja olika rabatter och andra erbjudanden. Precis som att du kan handla mycket billigare genom att jaga produkter på extrapris kan du shoppa kläder, handla inredning och mycket annat till riktigt bra erbjudanden. Använd dig av internet och olika appar för att ta del av dessa – du som student erbjuds ofta riktigt bra rabatter!
Genom att panta alla dina tomburkar – som student är det lätt hänt att man samlar på sig en hel del sådana – kan du få in några extra slantar varje månad. Om du dessutom kan fråga familjemedlemmar, vänner eller släktingar om du kan få deras pant i gentjänst mot att du pantar deras burkar och flaskor kan du få in ytterligare några kronor. Många bäckar små!
Ett tips till lite extra inkomster är att ha en riktig rensardag, då du rensar ut kläder, accessoarer, tillbehör, inredning och andra prylar som du inte längre är i behov av eller använder och sedan sälja dessa på exempelvis Tradera eller Blocket.. Det du har att sälja är kanske exakt det som någon annan letar efter.
Ett annat spartips är just att handla saker på second hand på exempelvis Tradera eller Blocket - du kan fynda exempelvis ett soffbord till ett betydligare billigare pris än att köpa ett helt nytt. Även kläder och skor kan fyndas om du köper det i andrahand. Idag kan du handla second hand både online och i fysiska butiker!
Något som verkligen kan göra att du sparar pengar som student är matlådor. Om du gör storkok av ingridienser som förhållandevis är billiga eller handlar mycket av en vara när det är extrapris, så kan du frysa in detta, dels sparar du pengar, dels så sparar du tid! Har du med dig matlådorna under vardagarna behöver du inte spendera onödiga pengar på att köpa lunch ute, vilket är rätt dyrt.
Det här låter kanske som ett överdrivet tips för att gynna din ekonomi som student, men faktum är att det kan vara otroligt effektivt. Tipset är att lämna ditt kort hemma om du exempelvis ska ut och festa eller ta en AW med kompisarna. Ta istället med dig den mängd kontanter motsvarande den den summa du vill och kan spendera under kvällen. Då blir det lättare att begränsa dina köp, och så slipper du få ångest nästa dag för att utekvällen kostade mer än vad du tänkt.
Att köpa ny kurslitteratur är ofta väldigt dyrt. Det är inte heller helt ovanligt att du bara behöver använda en bok som du köper ett fåtal gånger, eller en kortare period. Om du då istället kan låna den boken av en kompis eller någon annan på skolan kan livet som student bli väldigt mycket billigare. Även här kan tipset vara att om du behöver köpa boken, leta om du kan hitta en begagnad version.
Bor du i en lägenhet eller annan bostad som du får och kan hyra ut? Då kan du göra det och tjäna lite extra pengar. Om du har planerat att åka bort över en helg eller ett par dagar, eller kanske kan bo hemma under en period, kan du få in betydligt mer pengar än vad du kan tro. Studentbostäder och centrala lägenheter är ofta eftertraktade.
Att spara och lägga undan pengar när man som student redan har en rätt knaper budget kan vara svårt. Det du däremot bör komma ihåg är att ett sparande inte behöver innebära att du lägger undan flera tusen eller hundra kronor varje månad. Det räcker med om du har möjlighet att spara någon eller några hundralappar, allt är bättre än ingenting. Att sätta upp ett sparande där beloppet dras automatiskt varje månad, precis när du fått ditt studiebidrag, ökar förutsättningarna för att lyckas än att tänka att om du får några pengar över i slutet av månaden, så skall dessa sparas och du kommer att tacka dig själv senare!
Under en lågkonjunktur är det oroliga tider ekonomiskt och det kan därför vara klokt att tänka igenom sin ekonomiska situation. Här kommer 5 tips från vår ekonomiskola!
Vad är ett lån? Vi tittar på grunderna och kostnaderna för ett lån och några andra viktiga begrepp.
Ett vanligt steg när man bildar familj är att enas om gemensam ekonomi. Det innebär att hushållets intäkter- och utgifter delas gemensamt.