Skip to content
Kronofogden, inkasso och betalningsanmärkningar

Kronofogden, inkasso och betalningsanmärkningar

Orden inkasso och kronofogden har en dålig klang för de allra flesta människor. Det är förståeligt då människors vägar oftast korsas med dessa företag eller myndigheter till följd av att man hamnat i ekonomiska svårigheter. Det har funnits en fördom om att det bara är människor som inte klarar av att hantera pengar eller helt enkelt struntar i att göra rätt för sig som hamnar hos inkasso. Idag är dock förståelsen större för att det finns så många fler orsaker än dessa för att skulder inte blir återbetalda. I den här delen kommer vi inte att tala så mycket om lösningar, utan istället fokusera på att förklara vad inkasso, kronofogden och betalningsanmärkningar är. Och dessutom förklara lite vad de gör och hur processen kring detta fungerar.

Artikelns innehåll:

  • Vad är inkasso? 
  • Vilka är kronofogden
  • Betalningsanmärkning
  • Kreditupplysning
  • Företag som tar kreditupplysning

Vad är inkasso?

Tvärtemot vad en del tror är inkassoföretagen inga statliga organisationer, utan privata företag som tjänar pengar på att driva in skulder och hjälpa den som inte får betalt för utfört arbete eller som har levererat en vara, att få tillbaka sina pengar. I hanteringen av detta finns ett tydligt regelverk de måste följa. De har rätt att ta ut extra avgifter från den som är skyldig pengar för sitt arbete, men det finns tydliga regler för hur mycket de får ta betalt och hur de får göra för att få tillbaka pengarna. 

Vilka är Kronofogden

Kronofogden är en statlig myndighet, och en av uppgifterna är att se till att olika skulder blir betalda. Det är inte bara inkassoföretag som kan lämna in en ansökan om att få en skuld betald. Även andra företag och privatpersoner kan kontakta myndigheten för att få hjälp. För att få in pengar kan kronofogden be arbetsgivaren eller försäkringskassan att dra pengar direkt på din lön, att utmäta bankkonton, utmäta personliga ägodelar. Även Kronofogden har ett regelverk som de måste följa när de vidtar dessa åtgärder.

Betalningsanmärkning

En mycket vanlig missuppfattning är att det är Kronofogden eller möjligen inkassoföretagen som utfärdar betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning är ett samlingsnamn på vissa uppgifter som kreditupplysningsföretag samlar på sig från olika källor, till exempel Kronofogden och Skattemyndigheten. Dessa uppgifter kan göra att de registrerar en betalningsanmärkning på en person. Detta gör inte automatiskt att man inte får låna pengar online hos ett utlåningsföretag – olika företag har olika regler. Att ha en eller flera betalningsanmärkningar brukar emellertid allt som oftast försvåra vardagen; allt från att hyra bostad till att skaffa telefonabonnemang. Det finns till och med anställningar där det krävs en kreditupplysning för att få jobb, framför allt i branscher där du hanterar pengar.

Företag som tar kreditupplysning

Kreditupplysningsföretagen har som affärsidé att sammanställa uppgifter om privatpersoner och tillhandahålla dessa till företag och myndigheter som vill kolla om möjliga kunder eller användare har en historik av betalningsproblem. Dessa uppgifter kallas som vi tidigare nämnt betalningsanmärkningar och en sammanställning av uppgifterna kallas en kreditupplysning.

Sammanfattning

Denna artikel tycker vi är väldigt viktig. Här går vi igenom några av de funktioner, myndigheter och händelser som man kan råka ut för när det väl har gått dåligt. Men det är inte bara då man har nytta av att känna till det. Man har alltid nytta av att känna till vad kronofogden är, vad inkassobolag är och vad en betalningsanmärkning faktiskt är då blir det lättare att förstå varför man aldrig ska försumma sina försenade räkningar.

Andra artiklar